Регионален исторически музей – София представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Нейн автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя ще бъде открита в галерийното пространство на Триъгълната кула (бул. "Княгиня Мария-Луиза" 16) на 17 януари 2018 г. (сряда) от 17:30 ч.

Фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци" се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение.

Във временната експозиция са включени важни моменти от българската история. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877 – 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.).

Следващата тема е ролята на представителите на Великите сили. Акцентира се върху онези, които дават кураж на Русия за активни действия и обявяване на война на Турция. Представен е портрет на Ото фон Бисмарк и са изтъкнати заслугите му София да остане в пределите на Княжество България.

Зараждането и формирането на Българското опълчение е подкрепено с архивни материали. Подборът на опълченците е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ начело с българина на руска служба Иван Степанович Иванов, майор Миних и българина д-р Константин Иванов Везенков. В редиците му са включени българи от 14- до 65-годишна възраст.

Представени са образите и бойните биографии на командирите на Българското опълчение – руснаци, както и българи – бъдещи бележити военноначалници, също и на свещенослужителите на отделните дружини. Историята на Опълчението е подкрепена с автентични разкази на опълченци.

Експозицията показва 60 архивни фотографии, при които е използвана техника на ръчно оцветяване. Включени са и авторски съвременни снимки на д-р Тошо Пейков, който работи по реализирането на изложбата повече от година.

Експозицията може да бъде видяна в периода 17 януари – 18 февруари 2018 г. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" 16).

 

 

Описание на снимките:

Снимка 1 – Иван Стоянов Беев-Поборников (1841–1936 г.) – роден в с. Каваклии (Лозенградско). На 3 май 1877 г. постъпва в V дружина, III рота на Българското опълчение. След войната живее в родното си село, а впоследствие в Котел, Провадия и Варна. Умира във Варна.

Фотоархив на Министерство на отбраната.

Снимка 2 – Кольо Цанков Стоев – опълченец от IX дружина, роден и живял в с. Торбалъжи (Габровско) със своята съпруга.

Снимката е от Националния парк-музей ШИПКА – БУЗЛУДЖА.

 

11.01.2018