Представяне на международен доклад за ефектите от прилагането на нискоемисионна зона в София

Зафир Зарков – общински съветник и председател на работната група за НЕЗ – ще вземе участие в хибридното събитие „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“, организирано от Clean Air Fund в партньорство с ICCT, FIA, TRUE, Шведско-българска търговска камара и “Зелена София” към Столична община.  

Събитието ще се проведе в София на 8 декември 2021 г. от 10:00 до 12:30 ч. в Hyatt Regency Sofia и онлайн на Facebook страницата на “Зелена София” от 10:30 до 11:30 часа.

"Въвеждане на нискоемисионна зона в София: Очаквани ползи по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ" е проучване, направено от International Council on Clean Transportation (ICCT) през 2020 г. по поръчка от Clean Air Fund, която наскоро започна да работи в България.

Проучването е направено, използвайки базата данни с реални емисии от европейските превозни средства на инициативата TRUE, информацията за състава на регистрираните автомобили в град София и на базата на направените през 2017 г. дистанционни измервания на емисиите на 20 хил. автомобила, извършено от “Зелена София”.

Организацията е правила проучвания за ефектите от прилагане на нискоемисионни зони и за други градове в Европа, сред които Париж, Лондон и Варшава.

В събитието ще вземат участие:

  • Зафир Зарков – общински съветник и председател на работната група за НЕЗ
  • Йоан Бернард – старши изследовател, ICCT
  • Кейлин Лий – научен сътрудник, ICCT
  • Агата Де Ру – Portfolio Manager, Clean Air Fund
  • Шийла Уотсън – заместник-директор, FIA Foundation
  • Н.Пр. г-жа Катарина Рангнит, посланик на Швеция в България.

Модератор ще бъде Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София" към Асоциацията за развитие на София.

Можете да прочетете повече за събитието и да се регистрирате тук: https://cleanairforall.rsvpify.com/ 

Събитието е част от шведската седмица, организирана от Шведско-българската търговска камара в периода 6 – 12 декември 2021 г.


Clean Air Fund e организация, която работи в световен мащаб по проекти, които целят да помогнат в предоставянето на чист въздух за всички. Създадена е през 2019 г. и е базирана в Лондон.

International Council on Clean Transportation (ICCT) е международна неправителствена организация, която провежда проучвания, свързани със замърсяване на въздуха от автомобили в световен мащаб.

The Real Urban Emissions (TRUE) Initiative е международна инциатива, насочена към популяризиране на дистанционните измервания на емисиите от автомобилите в световен мащаб. Основна цел на организацията е постигане на по-чисти превозни средства и подобряване на качеството на въздуха в градовете.

FIA Foundation e международна благотворителна фондация, която работи в сферата на пътната безопасност; практически екологични изследвания и интервенции за подобряване на качеството на въздуха и справяне с изменението на климата; и стратегическо застъпничество с голямо въздействие в областта на предотвратяването на пътнотранспортни инциденти и горивната ефективност на моторните превозни средства. Основна цел на организацията е осигуряването на „безопасна, чиста, справедлива и зелена мобилност за всички”.

07.12.2021