Повече от 5000 домакинства подменят печките си с по-екологични отоплителни уреди в столицата

Столичната община ще възложи 4 анализа за оценка на мерките за въздуха по решение на СГС

„Тази година започнахме подмяната на старите печки на дърва и въглища с уреди  на по-екологично гориво. До момента в проекта са се включили повече от 5000 домакинства и за радост имаме подадени още 1000 нови заявления“ – каза  кметът Йорданка  Фандъкова,  която провери заедно със зам.-кмета Десислава Билева изпълнението на монтажните дейности  в район „Сердика“. Районният кмет Тодор Кръстев посочи, че до  момента в „Сердика“ са монтирани 49 нови отоплителни устройства и предстои по график до края на годината да се монтират още 42 печки на пелети.   

„Успяхме да привлечем средства, с които да започнем безплатната подмяна и да стимулираме гражданите да направят тази стъпка като се откажат от старите печки на дърва и въглища и да преминат към по-екологично гориво“ – каза Фандъкова и  благодари на всички граждани, които вече са се включили в процеса.

Подмяната на отоплителните уреди се осъществява по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“ , финансиран от ОП “Околна среда“. Проектът е със срок до края на 2023 година и към този момент продължава набирането на заявления.

Проучванията показват, че около 30% от запрашаването в града се дължи на отоплението с дърва и въглища.

Според кмета Фандъкова темата за въздуха е една от най-важните теми в града, защото засяга здравето на хората, и Столичната община продължава да изпълнява програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух. "Подобряването на въздуха е задача, по която работим, и всички мерки, които изпълняваме, са приети от Столичен общински съвет" – коментира още столичният кмет.  

„По делото за въздуха, няма да обжалваме решението на съда и ще изпълним всички 4 анализа, които съдът ни възлага, – каза още тя и допълни, че е възложила  до 6 месеца да се въведе и първата нискоемисионната зона за автомобили в София, също определена от съда.

Кметът Фандъкова припомни, и  че съдът потвърждава всички мерки, които Столичната община изпълнява в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026 г. „С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента“ – посочи столичният кмет.

Йорданка Фандъкова заяви, че не приема твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че Столичната община работи.

„Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха. Не трябва да позволяваме връщане назад в този процес и затова е важно да се намери механизъм  на национално ниво за решаване на проблема с цените на горивата“ – коментира също столичният кмет   

 

22.11.2021