Повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса

Столичната община модернизира и увеличава системата с дигитални административни услуги.

"Повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса, използването на иновативни градски решения, както и съвместна работа с IT сектора – това са ключови приоритети за мен през следващите години. Това беше един от ангажиментите в кампанията и програмата ми и затова предлагам на Общинския съвет ново направление: „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Убедена съм, че тези три сектора са свързани и те дават на града и на живота ни повече ред, повече публичност, повече контрол, повече бързина и благоприятстват развитието на IT  сектора, привличат чуждестранни инвестиции, създават качествени работни места и по-добро качество на живот.

Първите задачи на новия заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ е да модернизира текущата система с 50 административни услуги и да увеличи броя на дигиталните услуги за гражданите и бизнеса." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на Стратегията за дигитална трансформация на София, която беше представена от предложения за зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Владимир Данаилов в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, на ЕИБ и IT бизнеса.

По думите на Фандъкова "най-важно е да направим по-удобна и бърза работата на администрацията. Целта е както повече реални електронни услуги, така и внедряване на технологични решения във всички сфери.

Предвижда се най-използваните услуги, които не са дигитални, първо да се дигитализират, ще се модернизира системата и ще се увеличи броят на дигиталните услуги." Фандъкова посочи, че "моето изискване е администрацията на общината да не изисква от гражданите  и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка. Направихме това при подаването на документи за детска градина и ясла като спестихме 7 документа, които бяха нужни за записване.

Столична община е и първата, която работи за свързване с базите данни на други институции – имаме такава връзка с КАТ и НАП, вече се извършват тестове за връзката с Агенцията по вписванията и от януари следващата година се очаква да работи."

Фандъкова посочи също, че втората задача е да продължим с процеса на отваряне на данни, което е важно условие, за да ускорим процеса на дигитализация.

В последната година Агенцията за инвестиции на Столичната община заедно с над 100 представители на местния бизнес, университети и неправителствени организации изготвиха Стратегията за дигитална трансформация на София. Интересно  е да се знае, че само участниците от частния сектор са компании с общ оборот от над 3,23 млрд. лв. и над 17 000 служители. Фандъкова посочи, че лично е разговаряла с представители на IT  бизнеса в София и има тяхното уверение и желание да продължат работа за дигитализацията на София. "Миналата седмица общината подписа договор с Европейската Инвестиционна Банка, който е следващата стъпка от изпълнението на процеса.

Досега много от нещата, които общината е правила, са отделни технологични системи в различни структури. Целта ни е да направим този процес единен и това ще е една от задачите на бъдещия зам.-кмет г-н Влади Данаилов."

Данаилов посочи, че "се предвижда до две години дигиталните услуги, които най-много се ползват от гражданите и бизнеса, да станат над 150. В момента 5 дни отнема на всеки гражданин за административна услуга, нашата цел е това време да се съкрати на 1 ден, а после да стане минути. Ще работим заедно с бизнеса в развитието на различни приложения, които да повишат качеството на живот.

За София дигитализацията е и инструмент за икономическо развитие и стимулиране на иновационната среда – каза кметът Фандъкова. – Когато преди години говорих по този начин, изглеждаше като фантазия, днес зад това са конкретните факти. Само преди 10-ина дни „Файненшъл таймс“ публикува статия. посветена на развитието на IT  сектора в София."

"София е на второ място сред 10-те най-бързо развиващи се технологични центрове в Европа. Само до септември тази година в София са стартирали 7 големи проекта в сферата на информационните и комуникационни технологии. София ще е и един от първите 8 града, в които ще се намират първите европейски суперкомпютри. За мен това е и шансът да задържаме и привличаме тук млади хора и таланти на София" – каза също кметът Фандъкова.

17.12.2019