Постоянни полицейски патрули и жандармерия ще има на площад Бански и в района на бул. Княгиня Мария Луиза и Лъвов мост


Постоянни полицейски патрули и жандармерия на площад "Бански" и в района на бул."Кн. Мария Луиза" и Лъвов мост, както и разширяване на видеонаблюдението в столицата договориха днес кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

    
На работната среща, провела се днес в Оперативния център за видеонаблюдение към Столична община, вътрешният министър Румяна Бъчварова и кметът Фандъкова обсъдиха дейността на Оперативния център за видеонаблюдение и възможностите за увеличаване на капацитета му чрез засилване на партньорството с МВР. През последните години Столична община инвестира в изграждането на система за видеонаблюдение. Общината има един основен център за видеонаблюдение, разположен на ул."Бенковски" и 3 изнесени центъра, в които се наблюдават 355 обекта с над 2000 камери. От тях над 200 са общински детски градини и училища, 39 градски паркове, детски площадки, 49 подлези, пешеходни зони, площади, 17 социални домове и др. В общинския център за видеонаблюдение се наблюдават и 14 зони, с разположени камери на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Има и постоянен полицейски пост в рамките на Оперативния център. В рамките на посещението на министър Бъчварова, тя и кметът Фандъкова наблюдаваха в реално време реакция на полицията чрез камерите на Оперативния център. 
    
По данни на СДВР в зоните, в които има изградено видеонаблюдение се регистрира намаляване на престъпността и хулиганските прояви със 60 - 70 %. През миналата година, Столичната община предостави над 950 диска с видеоматериали за подпомагане на работата на СДВР по изясняване на инциденти и разкриване на престъпления. 
    
Столична община изгражда и видеонаблюдение на пътни кръстовища, които са включени в системата за управление на трафика. Към момента е изградено видеонаблюдение на 87 кръстовища, а до края на годината ще бъдат 160. Видеонаблюдението на основни булеварди и кръстовища съдейства при разкриване на нарушители и е превенция срещу пътно транспортни произшествия. Общината е изпълнила и три противопожарни кули на Плана Бистрица и Бухово, от които се следи за възникване на пожари в планинските райони. 
    
В работната среща в Общинския център за видеонаблюдение участваха и гл.комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция", заместник-директора на СДВР ст. комисар Борислав Борисов, общинските съветници Иван Илиев и Борислав Борисов, директорът на Дирекция "Сигурност" на Столична община Мариела Найденова и ръководителят на аварийно-спасителното звено Красимир Димитров. 


    

02.08.2016