По инициатива на кмета Фандъкова е поставена надгробна плоча на гроба на писателката Яна Язова

 

Столичната община заедно с изследователите на творчеството на талантливата писателка и поетеса Яна Язова – Петър Величков и Атанас Димитров – постави надгробна плоча. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. и е погребана в Централните софийски гробища. На гроба ѝ нямаше поставена надгробна плоча с нейното име.

"Да съхраним паметта – това е наша кауза и моя лична задача като кмет. Виждаме, че изгубената памет понякога води до тежки последици за обществото. Затова заедно с изследователите на творчеството на Яна Язова поставихме надгробната плоча" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Мирослав Боршош присъства на Възпоменание на гроба на Яна Язова след като бе поставена надгробната плоча.

По думите на Фандъкова: "Ние дължим на писателката и поетесата Яна Язова да съхраним нейната памет. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който беше наказан по най-жестокия за един творец начин – да не бъдат издавани неговите творби по време на комунистическото управление – и отказа да стане идеолог на комунистическата партия."

Кметът благодари на изследователите на творчеството на Яна Язова – г-н Петър Величков и Атанас Димитров и хората, които са помогнали да се свържем с тях – г-жа Венелина Гочева и нейния екип, журналистката Добринка Корчева, която публикува материал за липсата на надгробна плоча в „България днес“, както и на Петя Лазарова, съветник на кмета.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош заяви: "Почитаме Яна Язова, възстановихме гроба ѝ, поставихме паметна плоча. Дълг, който имахме към нея, но и към нас като общество. Трябва да пазим жива паметта за личностите в нашата история, в нашата култура, да предаваме с достойнство към поколенията делото им.

Негово Преосвещенство белоградчишкият епископ Поликарп отслужи възпоменателна литургия, а актрисата Силвия Лулчева прочете едно от последните стихотворения на поетесата "Ще бъда!..."

"Споменът за Яна Язова е част от нашата колективна памет, ако тя липсва, всичко липсва, – посочи изследователят на нейното творчество Атанас Димитров. – Поставянето на надгробната плоча е доказателство, че подадем ли си ръка всички институции и хора, нещата се случват. Яна Язова заслужава да има надгробен кръст, а този е изработен от врачански камък, топъл, каквато беше тя" – каза също Димитров.

Петър Величков заяви, че Йорданка Фандъкова разсече този 48-годишен Гордиев възел около поставянето на надгробна плоча, защото без разрешение на наследниците на гроба не можехме да направим нищо. По думите на Величков "столичният кмет е приел присърце проблема и е направила всичко възможно Язова да има надгробен камък. Похвално е, че този паметник отговаря на Яна Язова – той не е импозантен, тя приживе, във втората част на живота си, е била никоя. Надгробната плоча обаче е изискана и ни напомня на първия период от жизнения ѝ път – преди 1944 г. Тогава тя е звезда на българската литература, превеждана и канена е в чужбина, където са ѝ се възхищавали за нейния творчески талант, много повече, отколкото в България" – каза Величков.

Кметът Фандъкова съобщи, че Столичната община има и други инициативи, свързани с паметта на Яна Язова. Предвижда се да бъде поставена пейка с нейната фигура до любимия ѝ Софийски университет.

   

 

26.09.2022