Постановка "Сърцето на мрака" на Джоузеф Конрад в музей "Софийски арсенал"

Национална галерия „Софийски арсенал“ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО и СДРУЖЕНИЕ  „Театър вятър“ представят театралната постановка

„Сърцето на мрака“

по романа на Джоузеф Конрад

режисьор Валерия Вълчева

24, 26, 27 януари от 19.00 ч.

(на 26.01.2018 г. – с титри на английски)

в "Софийски арсенал"  –  Музей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх“ № 2

ПРОЕКТЪТ Е ФИНАНСИРАН ОТ СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА“ 2018  НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Участват: Явор Костов, Деница Даринова, Мирослава Захова, Любомир Желев, Мартин Христов, Мартиан Табаков, Бранко Вълчев

Перкусионист: Бранко Вълчев

Сценограф: Мартиан Табаков

„Сърцето на мрака“ е емблематична творба на европейския модернизъм, вдъхновяваща поети, композитори, философи, филмови и театрални режисьори. Романът е разказ от първо лице на морския капитан Марлоу за странното му пътешествие по една огромна жълта река из лагерите за търговия със слонова кост някъде дълбоко в африканския континент. В края на това пътуване героят открива потъналия в джунглата умиращ европеец Курц, който се е превърнал в бог за туземните жители, а за нас, днешните европейци, образът му е предчувствие от 1899 г. за появата на големите  диктатори на ХХ век. Романът вдъхновява големия режисьор Франсис Форд Копола, който (заедно със сценариста Джон Милиус) прави негова интерпретация за Виетнамската война и заснема филма „Апокалипсис сега”, смятан за един най-добрите филми на всички времена. Той заема 7-мо място в класацията на сп. „Empire magazine“ за най-велик филм в историята на киното.

Английският писател Джоузеф  Конрад, по произход полски аристократ, действително е пътешествал като капитан с корабче по реката Конго девет години преди да се появи „Съцето на мрака“. Повечето от описаните герои имат реални прототипи и истории. Само Курц е събирателен образ. Конрад сам формулира целите си така: „Моята задача е със силата на думата да накарам читателите да слушат, да чувстват и преди всичко  да виждат“.

Следвайки кредото на писателя, режисьорът Валерия Вълчева създава малко „Конрадовско общество“ от съвременни артисти, които разиграват историята от „Сърцето на мрака“ чрез кабаре, фарс и ритуален театър, за да  накарат зрителите да „слушат, чувстват и виждат“ това, което им се разказва.

„Сърцето на мрака“ е част от дългогодишната програма на САМСИ „Театър в музея“.

Проектът  е  съфинансиран по Столична програма „Култура“ на Столична община.

23.01.2018