Посолството на Израел отбеляза националния си празник със съпричастност към хората с увреждания

Заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова получи дарение от Н.Пр. Йорам Елрон. Дарението е предназначено за Дневния център за лица с ментални увреждания "Света Марина" и е направено по повод отбелязването на националния празник на държавата Израел.

Мисията на Израел у нас отбеляза 73-та годишнина от обявяването на независимостта на страната.

Дарението е оборудване за новоизградената кухня в социалното заведение.

Г-жа Атанасова изказа изключителната си благодарност от името на Столична община за вниманието и подкрепата, която оказва Н. Пр. Йорам Елрон, семейството и целия му екип и по-специално към социалната сфера, и отбеляза, че сътрудничеството с посолството на Израел продължава години наред с приемственост и все по-голяма отдаденост. Тя благодари за протегнатата ръка и приятелство от страна на посланика на Израел и отбеляза, че това е трети посланик, който продължава традицията.

На територията на Столичната община вече се предлагат над 90 социални услуги, посочи също зам.-кметът Атанасова.

Приятната атмосфера и уюта в социалните заведения са от голяма важност, допринасят за близостта им до домашната среда на потребителите, и те могат да развиват и надграждат своите умения, да се социализират и адаптират към самостоятелен начин на живот.“

Н. Пр. Йорам Елрон подчерта, че посрещането на важната за историята на Израел дата в социалното заведение е най-добрият начин за отбелязване на празника. Средствата, които биха отишли за протоколно събитие, ще допринесат за усъвършенстване на социалните умения на потребителите на дома, категоричен бе той. „Действията говорят много по-силно от самите думи. Не мога да се сетя за по-добро място да отбележим Денят на Независимостта, който е днес“, каза посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон в приветственото си слово към ръководството и посетителите на центъра.

Г-н Елрон отбеляза, че в собствената му страна грижата за интеграцията на хората с увреждания е споделена отговорност на държавата и неправителствените организации. Приобщаването на лицата в неравностойно положение е утвърдена политика с традиции.

„С идването си в България ние продължихме дългогодишното партньорство между посолството и това социално заведение", подчерта г-жа Велед Елрон, съпруга на първия дипломат на Израел у нас.

Партньорството на Посолството на Израел с центъра води началото си от 2015 година, когато по случай националния празник на страната, бяха дарени средства за изграждане на спортна площадка - необходим компонент за успешната рехабилитация и интеграция на хората в "Света Марина", каза Мариана Велева - ръководител на Сдружение „Информация и консултации“ .

"Дареното оборудване за кулинарна терапия ще допринесе за рехабилитацията на потребителите в "Света Марина". Те ще имат възможност да развиват умения в готварството и така да подобряват менталното си здраве.

Центърът се посещава от 65 потребители. С тях работи екип от специалисти рехабилитатори, психолози, медици и обучители, посочи директорката на социалното заведение Йотка Тодорова. Тя сподели още, че временното затваряне на центъра заради COVID-19 е довело до регрес на уменията, придобити от посетителите на социалното заведение, макар че екипът през цялото време е поддържал връзка със семействата им и е оказвал логистична помощ.

Като жест на благодарност възпитаниците на центъра бяха подготвили изненада за гостите си от посолството на Израел - музикална програма, а празникът беше почетен с торта за радост на всички присъстващи.

На 19 април посолството на Израел отново ще гостува на дневния център по повод Деня на Земята. Заедно с възпитаниците му в социалното заведение ще бъдат засадени дръвчета, храсти и цветя като своеобразен принос за зеленото бъдеще на планетата.

 

15.04.2021