Посланик Диксън: Екологично, модерно и устойчиво – разширението на метрото е доказателство за растежа на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън посетиха разширението на метрото в „Овча купел“, пътуваха заедно по Линия 2 и обявиха сътрудничество между Столична община и Британското посолство в сферата на околната среда и подобряването на качеството на въздуха.

„Благодаря за възможността да разгледам новата станция в „Овча купел“. Метрото е ясен пример за намерението на София да промени начина, по който използваме обществения транспорт. Екологично, модерно и устойчиво – разширението на метрото е доказателство за растежа на София“ – каза Н.Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания.

Метрото е интегриран проект, който дава бърз и удобен градски транспорт, така и с голямо значение за въздуха и околната среда. По думите на посланика „Важно е начинът ни на живот да води до по-високи екологични стандарти. Метрото прави точно това и затова избрахме софийското метро като подходящо място за стартиране на нашата инициатива за 26-та Конференция на ООН."

„За 10 години в пъти се увеличи дължината на линиите на метрото. През 2009 г. софийското метро беше 9,6 км, днес София има 48 км метро и през пролетта предстои пускането на нови четири километра" – каза кметът Йорданка Фандъкова.

Станцията „Горна баня“, която е до бул. “Президент Линкълн“ и "Околовръстен път", има наземен паркинг и връзка с жп линията София – Перник.

Паркингът е с капацитет за 200 автомобила. Наземни паркинги има и на метростанциите на бул. “Монтевидео“ и при ул. “Централна“. С изпълнението на Линия 3 на метрото се постига намаление на трафика по трасето до 25%, спестяват се по 90 000 тона вредни емисии годишно.

Посланик Диксън представи инициативата за провеждането на 26-та Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021 г.

"Днес отбелязваме това, което можем да постигнем, когато работим заедно. Всички носим отговорност за решаването на проблемите на климата" – посочи също посланика.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии. Информационната кампания е част от инициативите на Посолството във връзка с климатичната конференция, които ще продължат през цялата 2021 г. Те ще включват диалог между заинтересованите страни от България и Великобритания в сферата на чистия въздух, екологосъобразния транспорт и опазването на богатото биоразнообразие на България.

 

 

 

 

 

11.12.2020