Покана за среща – разговор с Щефан Фьогел

ПОКАНА

 

за среща – разговор с Щефан Фьогел

 

14 март 2018 г. (сряда) от 17:30 ч., Театър „София“, Зала 49 (влизане откъм главния вход на театъра)

Моля, потвърдете своето присъствие на имейл адрес milena.stratieva@gmail.com или на телефонен номер 0878 82 90 53.

 

Щефан Фьогел е един от най-търсените немскоезични драматурзи. Той пристига в България, за да види своята пиеса „Алонсо“, поставена на сцената на Театър „София“.

Заповядайте на срещата – разговор с него от 17:30 ч. на 14 март. Той ще сподели досегашните си впечатления от работата на екипа на постановката „Алонсо“ и как и защо се довери на режисьора Марий Росен да пренебрегне изричното му изискване, записано в бележките към пиесата самият герой Алонсо да остане изцяло скрит за публиката.

Ще имате възможност да му зададете своите въпроси и да научите интересни неща от цялостния му опит на драматург.

Специално участие в събитието ще вземат актьорите, които участват в постановката на Марий Росен „Алонсо“: Лилия Маравиля, Стефания Колева, Ириней Константинов и Пламен Манасиев. Ще научите какви са били предизвикателствата, с които са се сблъскали, и кои са били лично за тях най-любопитните и забавни моменти в тази съвременна комедия на Щефан Фьогел.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Щефан Фьогел е роден през 1969 г. в Блуденц, Австрия. Завършва "Бизнес информатика" в Цюрих, но се ориентира към театъра. От 1993 г. работи като писател и актьор. Започва като автор на текстове за кабаретни програми за театъра във Форарлберг, който създава и в който сам участва. Авторското му представление  „Хайде, хайде, ще строим къща“ се играе повече от 120 пъти. Бързо става известен в Европа с комедиите си, които са вече повече от двайсет. Те се играят в Австрия, Германия, Швейцария, Чехия, Словакия, Полша, България. Навсякъде получава висока оценка за това, че владее до съвършенство всички комедийни драматургични и психологически правила и умее да изгражда изключително жив диалог, лишен от евтини  закачки.  Щефан Фьогел е автор на книги, пиеси, сценарии.

Преведени и издадени на български език от издателство Black Flamingo Publishing са „Bella Donna“ (2013) (включва пиесите „Сладко пеят звънчетата“, „Bella Donna“, „Двойка-четворка-Sex“, „Артър & Клер“, Приятелски мач), „Заболяването Фейсбук“ (2014), „Алонсо“ (2015), „Всяка първа сряда“ (2016).

Най-новата пиеса на Щефан Фьогел "Бъбрекът" (2017) ще бъде представена по време на срещата на 14 март от Йордан Йорданов от издателство Black Flamingo Publishing.

 

Пиесата „Алонсо“ се постави за първи път в България в Театър „София“ в началото на този театрален сезон. Премиерата беше на 11 октомври 2017 г.

Превод: Владко Мурдаров

Режисьор: Марий Росен

Сценограф: Петя Боюкова

Композитор: Константин Тимошенко

Участват: Лилия Маравиля, Стефания Колева, Ириней Константинов, Пламен Манасиев.

 

Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Австрийско посолство София.
От името на посолството участие в събитието ще вземе Анета Генкова, референт по култура, образование и връзки с медиите в Австрийското посолство в България.

09.03.2018