Подлезът на Централна автогара в София с нова артистична визия


Тунелът от Централна автогара към метростанция "Централна гара" беше напълно преобразен в рамките на графити стрийт артфестивала “Графф Експрес”. Добре известните на родната графити сцена Arsek и Erase, Mouse, Epic, Sten, Kotk, JahOne и Glow оставиха своите цветни послания по стените на подлеза.

Талантливи български графити художници изрисуваха близо 300 кв. м от стените подлеза на Централна автогара. Проектът „Стрийт артфестивал“ се изпълнява от Фондация „Вижънъри“ с финансовата подкрепа на Столичната община по Програма „Европа 2020“ и в партньорство с Район „Сердика“. Активно подкрепиха проекта от управлението на Централна автогара и Метрополитен.

Участието на осемте известни графити художници, които преобразиха подлеза, беше курирано – смислово и цветово, от артиста Николай Петров – GLOW, така че да обогатят пространството, подчертавайки неговия контекст. Основният елемент, залегнал в творческата концепцията на младите артисти, интерпретира Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби, а София – като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история – едновременно дом и туристическа дестинация. Съвместната им творба е своеобразен апел за толерантност и уважение между различните култури, религии и етноси, с които градът ни е богат.

Художниците рисуваха по график и при спазване на всички мерки за безопасност. За да се избегне струпването на хора в подлеза, завършените стенописи бяха открити и представени от Фондация „Вижънъри“ чрез онлайн видео обиколка. Видеото е достъпно на фейсбук страницата на „Графф Експресс“, а завършените творби можете да разгледате и на място в подлеза на Централна автогара. Те ще останат част от все по-богатата стрийт арткултурата на София и ще радват жителите и гостите на града.

 

 

 

26.08.2020