Подготвяме организация за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им, но това ще стане едва след решение от Националния оперативен щаб

 

"Подготвяме организация за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им, но това ще стане едва след решение от Националния оперативен щаб." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите на кмета Фандъкова: „Моята задача е да сме готови с организацията за поетапно отваряне на парковете. Това означава ясни правила за разходка на малките деца в определени часове, еднопосочност по големите алеи, за да няма засичане и струпване на хора, без използване на площадките за спорт и игра, както и на пейките и т.н.

Проучили сме опита на големите европейски столици.

Една такава на пръв поглед минимална стъпка изисква огромна организация и подготовка. Затова и информирах премиера, че в неделя ще направим тест на терен за стиковане на работата на екипите. Предстои да изработим и нужните информационни материали и табели“ – каза столичният кмет.

"По отношение на паркирането в центъра – моето решение е и през следващата седмица „синя“ и „зелена“ зона да остават безплатни за паркиране" – каза също Фандъкова.

Тя посочи, че колегите ѝ в Софийския щаб са на мнение, че трябва да започне поетапно възстановяване на работата на зоните, защото в центъра с всеки изминал ден хаосът и проблемите с паркирането се увеличават. ":Факт е, че безплатните зони, заедно с хубавото време, привличат повече коли и хора, които не отиват на работа. Въпреки това, заради регистрирания ръст на заболеваемостта в последните дни, зоните ще продължат да са безплатни и през идващата седмица, за да избегнем както евентуални рискове, така и неизбежните спекулации" – посочи още кметът.

 

24.04.2020