Почистват с пàра Докторския паметник

Столична община даде старт на инициативата

 Почистването на една от знаковите забележителности в София, Докторския паметник, започва днес. Паметникът ще бъде изчистен с пара със съдействието на  немската компания „Керхер“ (Kärcher). Общинските съветници Михаела Иванова и Йоанна Драгнева дадоха старт на инициатива..

Около Докторския паметник е издигнато скеле с площадки на 3 етажа. Почистването ще отнеме 2 дни и ще бъде извършено от 5-ма професионалисти. От Германия специално пристигна експертът „Проекти реставрационно почистване“ г-н Торстен Мьовес, изчистил 100 от най-известните забележителности в света.

"Цялостното състояние на Докторския паметник е добро" – сподели Торстен Мьовес. Замърсявания от органичен произход обаче са се наслагвали върху гранита на паметника. Всички замърсявания ще бъдат внимателно премахнати без използването на каквито и да са химически добавки, само с помощта на вода. Почистване с пàра или със сух лед и бластиране са сред най-новите, щадящи природата методи за удължаване живота на културните забележителности, поясни г-н Мьовес.

“Това е първият ни проект в България. Радваме се, че ще почистим паметник на 135 години, който е любима „спирка“ на жителите и гостите на София“ – коментира той.

Докторският паметник е построен през 1883 – 1884 г. в памет на лекарите и медицинските работници, загинали в Руско-турската война край Плевен, Пловдив, връх Шипка и Мечка. Затова е по-известен сред софиянци и като „Паметникът „Мечка“. Представлява пирамида от  едри камъни, върху която има гранитен саркофаг. От четирите му страни са изписани местата на най-големите сражения. Върху каменните блокове са издълбани имената на 529 загинали лекари и санитари. Докторският паметник е обявен за „недвижима културна ценност с национално значение“ през 1955 г. Градинката, където се издига, се обновява от Столична община.  

В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство „Керхер“ са почистили над 140 забележителности в света от 1980 до сега. Сред тях са „Космическата игла“ в САЩ, Статуята на Буда в Китай, Колосите на Мемнон в „Луксор“ в Египет, построени преди над 3 300 години, Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в Берлин, считана за символ на немската столица и др. Раставрационното почистване се извършва винаги заедно с експерти по консервация и реставрация и артисторици.

14.05.2019