По линия 84 на градския транспорт ще се движи тестово нов електробус

4.1.2017 г.
След 15 януари по линия 84 ще се движи тестово нов електробус. В последната година електробусът е бил тестван в градския транспорт на Париж. Целта е след тестове и на база данните от експлоатацията да закупим първите електробуси на София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на електробуса в присъствието на заместнк-кмета по направление транспорт Евгени Крусев.
Моделът на този електробус е с 200 киловатов електродвигател и капацитета на батериите му позволяват да измине над 250 км без ново зареждане. Другият модел, който тествахме по линия ТБ №11, беше с двигател тип ултракондензатор.
И през 2017 г. Столична община продължава програма за модернизацията на градския транспорт. До края на януари се очаква „Столичен автотранспорт“ да представи пред СОС документацията за закупуване на още 120 нови автобуса на природен газ.
През последните години години с направените инвестиции са подменени половината от автобусите на градския транспорт, като се предвижда през 2019 г. средната възраст на автобусите в София да е 7 години.
В края на януари се очаква да пристигнат в София и първите 4 от 28-те модернизирани трамваи от Швейцария. С тях ще бъдат заменени някои от най-старите мотриси. Подготвя се и закупуването на още 13 нови трамвая, които ще се движат по трасето на бул. „Цар Борис III“, след като бъде реновирано със средства от ОПРР.
Кметът на София Йорданка Фандъкова представи и новия заместник-кмет на Столичната община с ресор екология – Йоана Христова. Христова е работила като експерт на различни позиции в Министерството на околната среда и водите, била е директор на дирекцията, която контролира изпълнението на европейските проекти и 7 години е била национален координатор за България към Европейската агенция по околна среда, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

04.01.2017