Пети фестивал „Срещи на младото европейско кино”

От 18 до 24 юни във Френския институт и в кино "Одеон"

За пета поредна година „Срещи на младото европейско кино” ще представи избрани филми от млади френски и европейски режисьори.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Той ще бъде открит в кино "Одеон" на 19 юни от 18.30 ч. с филма "Революция в училище" в присъствието на режисьора Йоана Грудзинска и на ко-сценариста Леа Тодоров.

Четири реставрирани филма на белгийската режисьорка Шантал Акерман ще бъдат показани за първи път в България, в рамките на Програмата Forever Young, част от фестивала „Срещи на младото европейско кино”, между 18 и 24 юни в кино „Одеон“ и в зала „Славейков“ на Френския институт.

“Tази година се навършват 50 години от първия късометражен филм на Акерман – „Подпали града ми“ (Saute ma ville, 1968), който създава едва 18-годишна, и в който самата тя участва. С него поставя началото на богатото си творчество, в което отхвърля правилата, за да създаде свои. От януари до март във Френската филмотека се проведе мащабна ретроспектива с филмите ѝ, което ме вдъхнови да покажем малка част от тях в София. За щастие посолството на Кралство Белгия в България откликна на идеята да запознаем публиката с този нестандартен творец”– споделя Ралица Асенова, организатор на фестивала.

Шантал Акерман е родена в Брюксел и произхожда от еврейско семейство, което бяга от войната. Живяла и работила в Ню Йорк и в Париж. Филмът на Годар „Лудият Пиеро” е бил пламъкът, запалил желанието за кино в нея. След края на прожекцията му петнадесетгодишната Шантал е крещяла на булеварда: „Искам да правя кино, искам да правя кино!”          

Тя експериментира с камерата, с идеите си, с тялото си. Никой до този момент в областта на киното не е откровен колкото нея, смел колкото нея, чистосърдечен, колкото е била тя.

Тя участва в поредица от експериментални филми. По време на престоя ѝ в САЩ попада в средите на американското експериментално кино, учи за кратко в Националния институт за сценични изкуства, но бързо го напуска, тъй като иска да прави кино. Създава над 40 филма, участва със свои инсталации на Венецианското биенале, пише книги, става водещ режисьор на вълната, наречена „модерно кино“.

В авангардния документален филм News from home (1977), част от програмата на фестивала, Акерман заснема различни места на Ню Йорк, четейки писма, изпратени от майка ѝ между 1971 г. и 1973 г., когато самата режисьорка живее там. Акерман е способна на откровеност,  която обезсърчава, и това проличава в този филм.

Ще бъде представен и шедьовърът на белгийската режисьорка: „Жана Дилман, ул. "Търговска" 23, Брюксел 1080”. За него Акерман казва, че веднъж се обръща в леглото си и само за една минута вижда целия бъдещ филм. „Правя изкуство с жена, която мие чинии” – шегува се Акерман. В главната роля е Делфин Сейриг, актриса, очаровала  Ален Рене, Маргарит Дюрас и Франсоа Трюфо. Тя също е и активна личност в борбата за правата  на жената, подписвайки „Манифест 343“, който е апел за легализиране на аборта, забранен във Франция през седемдесетте гофини. В „Жана Дилман” баналното ежедневие е примесено с хиперреализъм, форма, показваща отлично метаморфозата на героинята от домакиня до крайна революционерка.

В своето творчество Шантал Акерман изследва границите на самотата, отчуждението и формите на отчаянието, често скрити от привидно безгрижен и обикновен начин на живот. Тя си отива, поставяйки край на живота си, което сякаш вече е предрекла в първия си филм, повлиян от нямото кино на Чаплин.

Програмата може са видите тук:

https://issuu.com/youngcinemasofia/docs/programa_web

http://youngcinemasofia.eu/index.php/programa-2018

 
15.06.2018