Изградена е нова паркова зона с пешеходен мост, който свързва „Люлин“ със Западен парк


"Благоустрояване на над 10 декара паркова територия и нов пешеходен мост осигуряват удобна връзка от район „Люлин“ към Западен парк. Оформени са зелени площи, алеи, две детски и спортна площадка, както и велоалеи.

Парковата зона, която свързваме със Западен парк, е част от Програмата на Столична община за създаване на нови зелени пространства и възстановяване на паркове в града ни" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на „Люлин“ Милко Младенов.

За територията бе разработен подробен устройствен план (ПУП) и подготвен проект „Западна порта към Западен парк“ – посочи кметът на район „Люлин“ Младенов.

Паркът е обособен по протежението на бул. „Петър Дертлиев“ и ж.к. „Люлин 10“.

Изградени са тротоари, пешеходни алеи и ново осветление. Места за почивка с пейки и кошчета. Поставено е и видеонаблюдение.

Пешеходният мост, със стоманена конструкция, е с дължина над 31 м и минава над река Суходолска. Предстои доизграждане на няколко метра от алейната мрежа, както поставяне на ограда към реката.

Започна засаждането на дървесната и храстова растителност. Новите дървета са от вида ливански кедър, сребриста ела, бяла бреза, каталина, липа, явор, чинар. Ще бъдат засадени и над 100 вида храсти.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

19.11.2021