Пейки със слънчеви панели поставиха в район „Оборище“

Във връзка с отбелязване празника на Район „Оборище“ през месец април на територията на района бяха поставени енергийни пейки, които да служат за отмора и забавление на граждани и посетители.

Пейките са с вътрешно вградени слънчеви панели, които събират енергия през деня, а вечер излъчват мека светлина създавайки уютна атмосфера. Съоръженията се свързват със земята чрез пружини, които позволяват пейките да се люлеят.

Пейките са позиционирани в Парк „Заимов“, а също и в междублоковото пространство на район „Оборище“ и детските площадки на ул. „Буная“, ул. „Султан тепе“, ул. „Калиманци“ и ул. „Черковна“, ул. „Панайот Волов“ и в двора на Църквата „Св. Мчца Параскева“. Инициативата бе осъществена с помощта на партньори и спонсори.

В район „Оборище“ на 24 и 25 април се проведоха тържествата по случай неговия празник. Началото бе поставено на 24 април с шествие по бул. „Янко Сакъзов“ и тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски. Това се случи под съпровода на Представителният духов оркестър на Сухопътните войски с диригент майор Анатолий Димитров, а участие в него взеха ученици от СМГ „Паисий Хилендарски“, граждани и екипът на районната администрация.

Празникът продължи с концерт на открита сцена в парка „Заимов“ с участието на Духовия оркестър на I АЕГ и НЧ „Д-р Петър х. Берон“ с ръководител Николина Ангелова и Мажоретния състав при I АЕГ с ръководител Даниела Икономова. Посетителите на парка имаха възможност да се насладят и на прекрасните танцови изпълнения на участниците от клуб за спортни танци „Финес“ при НЧ „Д-р Петър х. Берон“ с ръководител Ина Ичева, клуб по народни танци „Хоп троп“ и детски балет Déjà vu. Проведоха се ателиета, открити уроци по балет, народни танци и спортове.

В Столична библиотека на пл. „Славейков” № 4 бе открита Пролетната изложба  на детското и ученическото творчество, представяща творби на ученици от I Английска езикова гимназия, 1 СУ "Пенчо Славейков", 112 ОУ "Стоян Заимов", 129 ОУ „Антим I“, НЧ "Алеко Константинов 1897" и НЧ „Цанко Церковски 1946“. 

27.04.2017