Party Tram тази събота в София с Disco Manga и DJ Valldy и млади артисти, обединени под слогана: „Пътувай без да рушиш! Не мрази, а приеми новото!“

 

На 21 януари 2023 г. София е домакин на събитието Party Tram от световната тенденция за трансформиране на превозни средства в сцена за високи и споделени градски изкуства.

Инициативата е на Националния център за иновации и дигитални изкуства, а  "Центърът за градска мобилност" и "Столичен електротранспорт" са организатори на тази проява, която има милиони последователи.  Целта ѝ е да се противодейства на вандализма и езика на омразата към общите постижения в градската среда, която съвсем не е даденост, а резултат от труд, творчество, търпение, отговорност и взаимни усилия. Събитието е част и от промяната в начина на пътуване в обществения транспорт и общата цел той да е предпочитаното място за придвижване в града, включително и чрез промяна на тарифната политика.

Стартът на Party Tram е в 18:00 часа на пл. „Възраждане“. Режисьор е Атанас Лозанов Nasix, а артистите се обединени под общия слоган:  „Пътувай без да рушиш! Не мрази, а приеми новото!“

Трамвай от последно поколение PESA ще минава по реновираната пътна инфраструктура на редовните линии № 27 и № 5. Той ще се превърне в сцена за музика, танци и съвременен пърформанс, в който пътниците ще имат възможността да се изявят и като артисти.

В Party Tram пътуването става с редовен превозен документ.  Маршрутът  на трамвая е: от надлез „Надежда“, по този на линия № 27 до „Манастирски ливади-запад“, а от  20:15 ч. – преход към маршрут на линия № 5 – „Бъкстон“ и обратно по същия път до надлез „Надежда“.

Тази година събитието е под общото мото: „Подобри настоящето, прегърни бъдещето!“ и е вдъхновено от подобни, провеждани в Лондон, Париж, Берлин и Ню Йорк.

20.01.2023