Паметник на Капитан Петко войвода – на Алеята на бележитите българи

Бюст-паметник на легендарния Капитан Петко войвода бе открит тържествено в "Борисовата градина" в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на България Румен Радев.

Събитието е по повод 175 години от рождението на бележития българин и се организира от Съюза на тракийските дружества в България и Столична община. Кметът на София поднесе цветя на паметника на бележития българин.

"Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност" – каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на паметника. Президентът Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Представители на Съюза на Тракийските дружества в България положиха на паметника пръст от двора на родната къща на Капитан Петко войвода и от неговия гроб. В събитието участват Мариус Донкин, Илия Луков, квартет "Славей" и Гвардейският представителен духов оркестър.

 

.

18.12.2019