Първите електрически тротинетки за споделено ползване са достъпни в София

"От днес започва работа първата частна компания, която предоставя електрически тротинетки или скутери за споделено ползване. Още две компании са заявили интерес. София като град е от първите, които преди масовото навлизане на тези алтернативни превозни средства, осигурихме места за тяхното паркиране. Към момента са маркирани 58 паркоместа" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков присъства на пускането на първите тротинетки в града.

Кметът Фандъкова посочи, че Столичната община с цел осигуряване на безопасност е поставила условия за скоростта – да намалява на 5 км в час в парковете, да се спира движението в пешеходните зони като бул. “Витоша“. Другото важно изискване е да има ред в паркирането.

Важна тема е безопасността по време на движение. Столичната община и Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата.

"Призовавам участниците в движението да са толерантни едни към други и да се съобразяват с другите участници в движението" – каза Елен Герджиков.

Общо 200 места ще бъдат обособени в града за паркиране на електрически тротинетки, велосипеди и двуколесни.

Тротинетките са на компанията Lime, която съветва потребителите винаги да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране.

 

 

22.08.2019