Първите четири швейцарски трамвая се движат в София

От днес по линия 8 в София от Съдебната палата до ж.к. "Люлин" ще се движат модернизирани трамваи от Базел. Общо 28 трамвая ще бъдат доставени до края на годината по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със заместник министър-председателя по европейските фондове Малина Крумова и посланика на Швейцария у нас Н.Пр.Денис Кнобел, зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев участва в официалното въвеждане в движение на трамваите.

Мотрисите са с капацитет за 60 седящи и 160 правостоящи пътници. Втората доставка от осем трамвая пристигна в депото на "Столичен електротранспорт" преди дни. Швейцарски трамваи предстои да се движат и по линиите 6 и 12.

Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на София. Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85 на сто, а останалата е съфинансиране.

Като част от проекта е и изработването на План за устойчива градска мобилност на София, каза кметът Фандъкова. Планът обхваща периода 2017 - 2035 г. и има за цел да отговори на транспортните потребности на хората и бизнеса във всички локации на София.

Кметът Фандъкова посочи, че трамваите са модернизирани, с нископодова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със система за видеонаблюдение, пестят енергия и генерират по-малко шум. Произведени са през 1990-1991 г., модернизирани са в периода 2000-2002 г. и с тях ще бъдат подменени най-старите трамваи в София от 1980 година. Производител е Schindler Waggon AG с електрооборудване на Siemens AG и ABB AG.

"Ако трябваше да бъдат закупени нови трамваи с тези 3 млн. шв. фр., те щяха да стигнат за около два трамвая", каза зам.-премиерът Крумова. По думите й за Швейцария е изключително важно опазването на околната среда и затова тя подпомага екологични проекти у нас.

 

 

 

24.04.2017