Първият за 2020 г. Фермерски пазар „Пендара“ на Женския пазар

Конкурс за най – вкусна традиционна българска супа ще се проведе на 25 януари

Първият за 2020 г. Фермерски пазар на Женския пазар  ще се проведе тази събота на 11 януари 2020 г. от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София.

Вече три месеца Женският пазар е домакин на Фермерски пазар „Пендара“, а в пространството между улица „Симеон“ и „Кирил и Методий” могат да бъдат открити стоки на повече от 50 родни производители. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са Фондация LocalFood.bg и „Пазари Възраждане“ ЕАД.

„С организирането на Фермерски пазар „Пендара“ на Женския пазар отговорихме на нуждите в столицата да бъде създаден постоянен фермерски пазар, който да се провежда на едно и също място и по едно и също време. Ние създадохме необходимите условия, така че софиянци и гостите на града могат да откриват чистите български храни на нашия пазар всяка събота. И тази година ще продължим да подкрепяме стартиращи български фермери и занаятчии с фокус върху нови и иновативни производства. Ще продължим и с кулинарните демонстрации и конкурси, като този за най-традиционната домашна супа, който ще се проведе в събота на 25 януари“ – каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на "Пазари Възраждане" ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женския пазар.

Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа ще се проведе на 25 януари от 12 часа на Женския пазар. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.

„С този конкурс целим да опазим българските традиции като представим типични за различните региони в България супи. Ще очакваме всеки, който има желание и е съхранил рецептата на своята баба, да се включи в приключението. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки, и за 40 минути всеки участник ще трябва да приготви ястието си. Ще има жури – оценител, а посетителите на Фермерския ни пазар ще могат да опитат творението на победителя. Разбира се ще има и награди“ –, сподели Гергана Кабаиванова, управител на Фондация LocalFood.bg.

Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма "Бродилово", мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти.

Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. "Том Консерв" ООД – семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които тази събота ще покажат своя изключителен мармалад от сливи, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини.

Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-старият по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата "Сам 86" за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, биовина и оцети и много други като проекти като "Дивата шипка", например: ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска изба "Лозина", както и още много други.

Може да следите актуалната информация за участниците на страницата на Фермерския пазар „Пендара“ във Facebook.

За допълнителна информация: Радосвета Чобанова

тел.: 0886317897

 

 

09.01.2020