Първият в България такин, застрашен вид тревопасно животно, вече може да се види в Софийския зоопарк

 

В Зоологическата градина пристигнаха нови още 4 кенгура и смееща се птица от вида „кукабура“

 

"В края на ноември 2021 г. от Щутгарт в Софийския зоопарк пристигна мъжкият такин Рол" – съобщиха от Столичния зоопарк. Той е първият представител на тези интересни и редки тревопасни, който пристига в България и може да бъде видян в обновеното му обширно заграждение с алпинеум в сектор „Тревопасни животни“ на зоопарка. Такинът обитава скалисти местности и е добър катерач и новото му заграждение е съобразено с тези изисквания на вида.

Рол е роден е на 13 февруари 2016 г. в зоопарка в Антверпен и пристигна в България по линия на Европейската програма за застрашени видове (EEP) за такините, в която „Зоологическа градина – София“ членува. По линия на тази Програма Столичният зоопарк очаква скоро да получи още две женски.

Такините са стадни животни, които обитават открити пространства в източната част на Хималаите. Рол принадлежи към редкия подвид „такин мишми“, който е в категория „Уязвим“ в Световната червена книга. Такините са застрашени от изчезване в природата, като основните заплахи за тях са загубата на местообитания и бракониерството. Такинът е националното животно на Бутан.

„С обогатяването на зооколекцията ни с този интересен и застрашен вид Столичният зоопарк продължава дългосрочната си стратегия да се развива и да осъществява своята консервационна дейност за опазване и размножаване на редки и ценни видове животни. Това е възможно именно чрез програмите за застрашените видове на Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете (ЕАЗА), като ние участваме в 14 от тях. Такива програми има за такини, снежни леопарди, египетски и черни лешояди, ягуари, гибони, лъвски макаци, бърнестите мечки, антилопите "адакс" и др. И най-важното е, че българските посетители и най-вече децата ни могат да видят тези изключително ценни животни от цял свят само тук в Столичния зоопарк“ – каза ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина – София“.

В края на ноември зоопаркът получи още няколко нови екзотични животни – пристигнаха 4 млади ръждивоврати кенгура (валаби на Бенет) и един женски сервал на име Сифра от зоопарка във Веспрем, както и една впечатляваща птица – смееща се „кукабура“, която е родена в зоопарка в Краков.

Животните вече се адаптираха и се чувстват добре в новите условия. Посетителите на зоопарка могат да видят освен такина Рол и кенгурата във външните им заграждения в сектор „Тревопасни животни“, докато кукабурата и сервала са във вътрешни отопляеми помещения, защото са топлолюбиви. Припомняме, че вътрешните помещения на зоопарка са затворени заради спазване на задължителните противоепидемични мерки.

10.12.2021