Първият Софийски фестивал на музикалния театър започва на 25 юни

София става фестивална столица на мюзикъла и съвременния танц

На 25 юни се открива първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от Музикалния театър с подкрепата на Столична община. От 25 юни до 10 юли София се превръща в столица на мюзикъла и съвременния танц в България. Тези два жанра на музикалния театър ще бъдат акцент в първото издание на фестивала.

Спектаклите ще се играят на специално изградена нова сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ с начало в 20:00 часа.

Откриването е на 25 юни с концерта „Една вечер с хитовете на Бродуей”, с участието на солистите, балета и оркестъра на Музикалния театър. На него ще бъдат изпълнени най-популярните и обичани мелодии от световни мюзикъли, сред които: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Много от тези култови заглавия на световния мюзикъл са имали своите премиери за първи път в България на сцената на Музикалния театър.

В първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще участва Държавна опера – Варна – на 3 юли с рокмюзикъла „Коса”. Спектакълът на режисьора Борис Панкин, с участието на Мариан Бачев в главната роля, гостува пред софийска публика само два дни след премиерата си във Варна.

На 4 юли на сцената на фестивала ще се играе мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” – спектакъл на Музикалнодраматичен театър – Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, поставена на основата на българския фолклор.

На фестивала гостува и Държавна опера – Стара Загора – на 27 юни с три балетни миниатюри – „Танц при изгрев слънце”, „Лотос” и „Следващият”. Те показват най-доброто от съвременния танц на трима хореографи, сред които е не само утвърдената в своята област Силвия Томова, но и младите и налагащи се Христиан Бакалов и Алесандра Скаламбрино (Италия). Участва Балетът на Старазагорската опера.

 

Фестивалът ще бъде закрит на 10 юли с екстравагантния спектакъл Carmen Collection на Балет „Арабеск”. Това е спектакъл на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков.

Всички спектакли от програмата на фестивала ще се играят на откритата сцена в Парка на Военната академия с начало в 20:00 часа. Единствено мюзикълът„Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. Творбата на Клод-Мишел Шьонберг е под режисурата на Пламен Карталов.

Билетите за Софийския фестивал на музикалния театър, осъществен с подкрепата на Столична община, се продават онлайн през сайта https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06 и на касата на Музикалния театър – тел. 02/ 943 19 79.
 

ПРОГРАМА НА ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА
СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

 

25.06. (петък) – Откриване на фестивала с концерта ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ – сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

 

26.06. (събота) – КЛЕТНИЦИТЕ на сцената на Софийската опера и балет – начало от 19:00 часа

 

27.07. (неделя) – ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ, ЛОТОС, СЛЕДВАЩИЯТ – гостува Балетът на Държавна опера – Стара Загора – сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

 

03.07. (събота) КОСА – гостува Държавна опера – Варна – сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

 

04.07. (неделя) – КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ – гостува Музикалнодраматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново –  сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

  

10.07. (неделя) – закриване на фестивала CARMEN COLLECTION – Балет "Арабеск" – сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

 

16.06.2021