Първият образователен център по сепариране на отпадъци отвори врати в София

Центърът е разположен на площ от 300 квадратни метра и в него ученици над 14 години ще получават информация за процесите на сепариране и рециклиране на опаковките. Обучението ще бъде безплатно. Инвестицията е на "Екопак България".

"Децата са тези, които ще бъдат нашите посланици за реализиране на зелените политики в града. Тук, в този център, по най-добрия начин те ще научат, че отпадъците са ценен ресурс, от който могат да бъдат изработени различни нови продукти." Това каза кметът на София Фандъкова по време на откриването на новия образователен  център. "До преди десет години всички отпадъци в София се депонираха. Днес се депонират само 16 процента от тях и нашата цел е да ги сведем до под 10 процента" – посочи още столичният кмет. Общината подготвя нови договори за разделно събиране на отпадъците и след сключването им ще бъде увеличен броят на контейнерите за разделно събиране. На територията на София ще бъдат разположени и съдове за събиране на текстилни отпадъци.

Кметът Йорданка Фандъкова и министър Нено Димов присъстваха и на откриването на нова линия, специализирана в сортирането на отпадъци от опаковки от хартия, пластмаса и алуминий. Капацитетът на тази инсталация е 5 пъти по-голям от този, с които "Екопак България" разполага до момента. Инвестицията на стойност от 2 млн. лв. е  на "Екопак България" и на "Евроимпекс".  

 

 

26.09.2018