Първият фестивал „Сердика е моят Рим“ оживя на възстановената антична улица в центъра на София

На ЛАРГОТО и бул. “Кн. Мария-Луиза“, където са реставрирани културно-исторически забележителности от античността, се проведе първият фестивал „Сердика е моят Рим“.

Това е първият по рода си фестивал на историческите реконструкции, посветен на популяризирането на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави участниците, които пресъздават живота и обичаите на древните хора.

Участие във фестивала взимат състави от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Те пресъздават ранната история на Сердика – ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.

Сцена на фестивала са реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ оживява като военен лагер, а по улиците на античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ отново се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът е организиран от Сдружениe за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Фотограф: Гео Калев

 

 

 

 

21.09.2019