Първата мобилна библиотека „Библиобус” тръгна в София

„Библиобусът“ разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори

"Столичната община има специална политика към книгата и насърчаване на четенето. Книгите идват при читателите е поредната инициатива в тази насока", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на първия „Библиобус“ заедно с директора на Столична библиотека Юлия Цинзова. На първата среща с читателите бяха и писателите Мирела Иванова и Марин Бодаков.

След традиционните инициативи на Столичната библиотека като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, културни прояви на открито - творчески срещи и литературни четения, в София тръгва мобилна библиотека "Библиобус". Тя е част от кампанията на Столичната библиотека "Книгите идват при вас". „Библиобусът“ ще достига и до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книги е ограничен. Ще участва и във фестивали, местни културни прояви и училищни празници. Днес „Библиобусът“ посети район „Студентски“.

„Библиобусът“ разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

В него има компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси (достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи). Може да бъде направено предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания. Ще се организират срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца.

Първите читателски карти ще бъдат безплатни. За да се заемат книги, читателите трябва да се регистрират и да заплатят годишна такса от 5 лв. за ученици и пенсионери, 8 лв. за всички останали. Могат да се заемат до 7 книги за срок от 20 дни и могат да се върнат при следващото посещение на „Библиобуса“ или в Столична библиотека и нейните филиали.

Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да се намери на интернет страница на Столична библиотека и нейната фейсбук страница.

Първият маршрут на „Библиобуса“  днес е до сградата на НСА. Столичната библиотека ще вземе участие в Детския лагер по изкуствата и спорта „Една незабравима лятна ваканция“ 2017 г. по покана на организаторите на район „Студентски“. Екипът на Библиобуса на Столичната библиотека ще раздаде на децата безплатни читателски карти, книги и много подаръци.

Втората дестинация на Библиобуса е  в район Овча купел, а третата – в район „Красна поляна“.

Маршрутите на Библиобуса ще се определят заедно с представителите на местните общности, районните администрации, неправителствени организации и читалища.

19.07.2017