Първата дама на Виенската филхармония с концерт в рамките на Европейския музикален фестивал `2021 на 29 юни в зала „България“

Изключителната българска цигуларка Албена Данаилова и първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, ще гостува у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио в програмата на Европейския музикален фестивал '2021. Събитието е на 29 юни от 19:30 в зала „България“ и с него завършва пролетният дял от Фестивалната програма, която тази година продължава до м. декември. Концертът се очаква с интерес от меломаните, тъй като планираната за 2 декември 2020 г. изява на Албена Данаилова в София не се състоя заради локдауна, наложен у нас.

Талантливата изпълнителка подготвя програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър, а на диригентския пулт ще застане изявеният Григор Паликаров.

В програмата са подбрани творби, които очертават широк стилов диапазон: от бароковата полифония, до Късния романтизъм. Албена Данаилова ще покаже своето майсторство с Концерт за цигулка № 2 в ми мажор от Й. С. Бах, както и виртуозна бравурност в „Цигански напеви“ от Сарасате. Публиката ще се наслади на вълнуващата мелодия от „Размишление“ из операта „Таис“ от Жул Масне  и ще се пренесе в типичната виенска атмосфера с пиесата „Любовна радост“ от Фриц Крайслер. Соловите творби се допълват от музика на Г. Фр. Хендел, П. И. Чайковски, Ян Сибелиус  и Л. ван Бетовен, която Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи под диригентската палка на маестро Паликаров.

Европейският музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира с подкрепата на Столичната община като част от Календара на културните събития на града. Съорганизатор е Министерството на културата, а за концерта партнира също Софийската филхармония.
 

29.06.2021