Откриват изложба „125 години организирано тракийско движение в България“

 

На 25 май 2021 г. в 12:30 ч. в експозиционното  пространство в Градина „Кристал“ ще бъде открита документалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, посветена на бележитата годишнина.  Изложбата е подготвена от  Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на Дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

В хронологично-тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

За създаването на експозицията са използвани архивни материали, книги, албуми, периодични издания от епохата, електронни ресурси и др. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Столична община.

21.05.2021