Отбелязваме Денят на Тракия и славната българска героика в Одринската епопея

Доц. д-р Тодор Чобанов: „Да помним историят!. Да помним героите, но да помним и мъчениците!“

„Да помним историята такава, каквато е – да помним героите, но да помним и мъчениците!“ Това каза в словото си пред паметника на Одринската епопея по повод отбелязване на 106 години от героичните събития доц. д-р Тодор Чобанов.

„26 март е Денят на Тракия и славната българска героика в Одринската епопея, отреден по достойнство в историческия календар на България. Дошли сме да сведем чела пред величавия подвиг на доблестните български воини. Не бива да забравяме нашите герои и мъченици.

Преди повече от век на този ден непревземаемата крепост Одрин падна, но се издига безкрайния героизъм на българския войник и справедливата кауза, за която воюва България в онези години – кауза, наречена свобода" – подчерта също в думите си доц. Чобанов.

Пред мемориала – „Паметникът на опълченците от 58 пехотен Одрински полк” бяха поднесени венци и цветя от държавни и местни институции, български офицери, граждани. Идеята за издигането на паметника в столицата е възникнала още през 1912 г., когато е бил убит първият опълченец от полка при обсадата на Одрин.

Събралите се на паметника почетоха и легендарния Капитан Петко Войвода, чиято 175-годишнина от рождението му, се навършва през тази година.

26.03.2019