Отбелязваме 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

ОБЩОГРАДСКО ШЕСТВИЕ И ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА 24 МАЙ

На 24 май Столичната община организира Тържествено шествие и церемония, посветени на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Началото на празничното шествие е в 10.30 ч. от Археологическия музей до паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. ще започне тържествената церемония.

Водещ ще бъде актьорът и директор на Народен театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Стихотворението „Аз съм българче“ ще рецитират първокласници от 122. ОУ „Николай Лилиев” и от 107. ОУ „Хан Крум”.

Балони с буквите от родната азбука ще полетят в небето, пуснати от ученици от 17. СУ „Дамян Груев”.

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ НА 24 МАЙ

На 24 май от 17.00 часа на "Лятна сцена – НДК" ще започне концертът „Празник на буквите”, организиран от Столична община, НДК и Българското национално радио. С това събитие ще бъде открита тържествено новата "Лятна сцена – НДК".

В концерта ще се включат Софийският духов оркестър с диригент Васил Делиев, Джаз формация „София“ със солист Яна Чакалска, Нели Рангелова, Биг бендът към Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Вокална група „Радиодеца“ към БНР, Оркестър за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Общинските музеи и галерии и зоологическата градина – с вход свободен!

На 24 май с вход свободен ще работят Регионален исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

 

ЧЕСТВАНЕ НА 24 МАЙ В СЕЛО ИЗВОР, ОБЩИНА БОСИЛЕГРАД, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

На 24 май (петък) от 14.00 часа местно време пред църквата „Света Троица“ в село Извор (община Босилеград, Република Сърбия) ще се проведе празнично честване на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Организатори на събитието са Столична община, Културно-информационният център на българското национално малцинство „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини“.

В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева и Камерен хор „Иван Топалов” към Двореца на културата в град Перник, диригент – Антоанета Георгиева, корепетитор – Румяна Христова.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община – раздел „Български общности в чужбина”.

Повече информация в Календара.

 

 

23.05.2019