От днес е отворена детската зона в парк „Дружба“

От днес е отворена детската игрова зона в парк „Дружба“. Това установи проверка на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Десислава Билева.  Детският кът  включва две тематични  площадки:  „Замък“ и „Гора“, които са предназначени за деца до 3- и до 12-годишна възраст.  Площадките включват оригинални съоръжения за игра като „таран“, „морени“, „каляска“, както и пързалки и люлки, подходящи за съответната възраст. Положена е саморазливна ударопоглъщата настилка, която осигурява безопасна среда на децата. В зоната са засадени  храсти и дървесна растителност от видовете ликвидамбър, лирово дърво, платан и брези. Асфалтирина е и алеята, която се намира в близост до детската площадка .

„Изпълняваме програмата за управление на Столична община и поетите ангажименти от кмета за подобряване на градската среда в кварталите. Доказателство за това са и  новоизградените детски площадки, които вече радват децата от квартала“ – каза зам.-кметът Десислава Билева. Детската зона е част от първия етап на реконструкция на парк „Дружба“. Като част от него през това лято бяха  изградени: фитнес на открито и две площадки за разходки на дребни и едри породи кучета. В процес на изграждане е изгледна площадка с амфитеатрално разположени пейки. С цел да се  отдели изгледната площадка от бул. “Кръстьо Пастухов“ се изпълнява геопластика. Основата ѝ е готова, предстои засипване с хумосна почва и аранжиране със скални късове от страната на парка и засаждане на нова храстова растителност  от страната на булеварда. "Пространството ще дава възможност за провеждане на събития в паркова среда" – каза председателят на комисията по „Екология“ към  Столичния общински съвет Лорита Радева, а кметът на  район „Искър“ Ивайло Цеков изрази увереност изгледната площадка да бъде готова до края на октомври.

"Във втория етап на реконструкцията ще бъдат включени части от парка, които към момента са частна собственост" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея четирите частни терена са в непосредствена близост до детската площадка и е необходимо да бъдат придобити от общината и ремонтирани. Тя възложи на експертите от „Зелена система“ и районната администрация да изготвят проект за обновяване на алеите и укрепване на ската, както и да се монтира нов обезопасителен  парапет.

 

 

 

 

04.09.2020