От днес Домът за възрастни хора в „Илинден“ има параклис

Днес в Дома за възрастни хора в район „Илинден“ бе осветен  параклис на името на „Св. Пророк Илия“. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът  Албена Атанасова и кметът на район „Илинден“  Иван Божилов.

Параклисът „Св. Пророк Илия“ е направен изцяло със средства на дарителя Галина Кунева. Домът за възрастни хора в „Илинден“ е разкрит през 2017 г. с капацитетът 100 места, като сградата  е изцяло реновирана със средства на Столична община. В момента тук живеят  93 души.

„Нашите усилия са насочени към това да подобрим условията за живот в домовете за възрастни хора и грижата за тях. Повечето от домовете, които са общински, вече са ремонтирани“ – каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Предстои ремонт на дома в "Горна баня". „Последователната работа и ясното планиране дават възможност да подобряваме условията навсякъде. През последните години работим много активно с неправителствени организации и управлението на услугите за деца и възрастни хора предоставяме на организации, които със сърце и душа работят за хората“ – каза още кметът Фандъкова. През последните години Столичната община създаде над 17 услуги за възрастни хора и пълнолетни лица в София като центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневни центрове.

През тази година с европейски средства предстои да бъдат разкрити още 9 социални услуги за възрастни хора.

Столичната община има 4 дома за възрастни хора. В тях капацитетът е за около 800 души. Чрез Общинско предприятие "Социален патронаж" се предоставят различни грижи за около 1 600 човека, които има нужда от топла храна, медицински услуги и социална подкрепа.

17.02.2020