От 15 септември децата от 51. ДГ ще влязат в обновена детска градина

От 15 септември децата от 51. ДГ „Щурче“ в район „Илинден“ ще влязат в цялостно обновена детска градина.

"Сградата е изцяло обновено с конструктивно укрепване, ремонтиран покрив, нова дограма и саниране, което ще позволи да се намалят разходите за отопление с до 30 процента – каза столичният кмет Фандъкова. – Преди 4 години построихме новия корпус на детската градина и още тогава директорката ни показа какво представлява старата сграда. Сега вече няма никаква разлика между двете сгради, а за всяка от групите има нови детски площадки. Средствата са осигурени от ОП „Региони в растеж“ и от Столичната община."

През септември ще бъдат отворени три изградени наново детски градини – в районите „Люлин“, „Дружба“ и  „Красно село“. Сградите са били с азбестови панели и са престроени изцяло, защото е трябвало да бъдат затворени. Врати ще отвори и изградената в Нови Искър нова детска градина. 

Кметът Фандъкова посочи, че е възложила на кметовете на райони да продължат с осигуряването на терени за нови детски градини, за да може строителството на нови сгради да продължи. „Тази година освен заложените средства в общинския бюджет, получихме и 65 мил. лева от държавата. В момента се сторят 12 нови сгради на детски градини, 2 ясли и подготвяме проектите за нови 16 детски градини" – посочи столичният кмет. С новото класиране ще бъдат обявени над 3000 свободни места в детските градини. След приключване на строителството на новите детски градини местата ще се обявяват през системата.

 

19.08.2020