От 1 февруари стартира пилотен проект “Училищни автобуси на територията на Столична община”

Общински училищни автобуси по фиксирани маршрути

Проект “Зелена София” официално обяви старта на пилотното тестване на училищни автобуси, които ще обслужват експериментално в продължение на три месеца (февруари, март и април 2021 г.) две от най-големите училища в центъра на София.

Инициативата е по идея на “Зелена София” и се осъществява със съдействието на направление “Транспорт и градска мобилност”, начело със зам.-кмета г-н Кристиан Кръстев и ОП “Столичен автотранспорт”, както и съвместно с "Център за градска мобилност".

Целта на проекта „Училищни автобуси на територията на Столична община“ е да намали задръстванията в централната градска част, както и да спомогне за намаляване на замърсяването на въздуха около училищата, както и като цяло в града.

С реализирането на инициативата се предоставя безопасен, надежден и екологично чист транспорт, който да е алтернатива на придвижването на децата до училище със семейния автомобил.

Автобусите обслужват два маршрута, определени на база на подадени от родителите анонимизирани адреси. Спирките също са съобразени с нуждите, заявени от родителите, и повечето съвпадат със спирки на градския транспорт. Автобусните линии се движат като част от градския транспорт, обозначени на съответните табели на спирките с У1 и У2. Местата за спиране на автобусите пред училищата са специално маркирани, а пешеходните пътеки пред 18. СУ „Уилям Гладстон” са освежени.

За да използват услугата, децата е необходимо да пътуват с валиден превозен документ – билет или ученическа (или семейна) карта за градския транспорт.  Децата е необходимо да носят със себе си и ученическа карта, с която да удостоверят, че учат в едно от двете училища, част от пилотния проект.

Повече информация и условия за ползване на услугата можете да откриете на сайта на 18. СУ „Уилям Гладстон” и на 32. СУ „Свети Климент Охридски".

Маршрут № 1: по ул. „Цар Симеон“:

Маршрут № 2: по ул. „Пиротска“:

Допълнителна информация:

Проект "Училищни автобуси" е продължение на инициативата на “Зелена София” – "Пеша на училище", която се провежда от 2017 г. В първото издание се включиха 3 училища от различни части на града, а във второто издание интерес за участие по двата проекта заявиха общо 18.

Екипът на “Зелена София” започна активна работа с ръководствата на тези училища, а през през март 2020 г. проведе анкета сред над 2000 родители на деца в началните класове. Резултатите показват, че над 52% от родителите водят децата си с автомобил до училище. Причините за това са различни, но това, което родителите посочват като основно свое притеснение за безопасността на децата, е трафикът. 

Настоящият пилотен проект има за цел да адресира именно тези проблеми, като осигури безопасно придвижване на децата до училище. Това гарантира и по-чист въздух, благодарение на намаления автомобилен трафик в района на училищата.

Затова екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища. На базата на адресите на децата от 1-ви до 4-ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS), “Зелена София” разработи 9 маршрута, като всеки от тях обслужва 2 училища. За тестовия период бяха избрани финално 2 от тях.

При успех на пилотната фаза, “Зелена София” има готовност да предложи разширяване на услугата с останалите 7 маршрута и те да бъдат пуснати за началото на следващата учебна година – 2021/2022.

 

05.02.2021