Още 13 двойки са одобрени за финансиране по Програмата "Инвитро" на Столична община

 

Благодарение на Програмата в София вече са родени 31 деца, от които момичетата са 13, а момчетата – 18

 

'Документите на 13 от двойките бяха напълно комплектовани и одобрени въз основа на представените от тях медицински изследвания и справки." Това заяви зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Общо 18 заявления за включване в Програмата на Столична община за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки бяха разгледани на последното заседание на специалния Програмен съвет. Останалите 5 кандидати се налага да внесат допълнително медицински документи или удостоверения за погасени данъчни задължения, каквито са изискванията по Правилата на Програмата.

Председател на Програмния съвет е зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, а членове са директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз, представители на Правна дирекция към СО, акушер-гинеколози от двете общински АГ болници "Св. София" и "Шейново" и общински съветници от различните политически групи.

Общинската Програма "Инвитро" с донорски яйцеклетки бе открита по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова в края на 2015 г. Всяка година Столична община предвижда в бюджета си по 70 000 лв. за финансиране на инвитро процедури. От всички кандидатствали семейства, над 150 двойки са били одобрени от Столична община. Благодарение на Програмата в София вече са родени 31 деца, от които момичетата са 13, а момчетата – 18.

 

 

05.10.2022