Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена изнася Гала в София

От столицата започва голямото честване на 200-та години от рождението на Йохан Щраус

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в България с концерт под открито небе в София. Галавечерта е посветена на творчеството на австрийската музикална династия Щраус. Събитието ще се проведе на 8 август на площад "Св. Александър Невски" и се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните събития на София.

"Така с Гала Щраус от София започва голямото честване на 200-та годишнина от рождението на Йохан Щраус (син). Международно честване ще бъде през 2025 г. и в него ще се включат градове като Виена, Ню Йорк, Париж, но световното турне на тези забележителни музиканти ще стартира от столицата на България" – каза писателят и журналист Георги Тошев.

Йохан Щраус е най-изпълняваният композитор в света.

„Идеята на кмета Фандъкова е създаването на ярки събития, които поставят София на картата на европейската и световната култура. Миналата година това бе концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго. Сега с концерта на Оркестъра на двореца Шьонбрун под открито небе на това особено знаково място за града, каквото е катедралата „Св. Александър Невски“, показваме, че София не само е на нивото на световната култура, но подържа това ниво и има публика от това ниво. Подобни събития дават възможност публиката отново да се завърне на културната сцена.“ Това коментира зам.-кметът по култура на София Мирослав Боршош.

Началният час на концерта е 20:30 ч. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус.

"Много сме ентусиазирани да свирим пред публиката в София на това прекрасно място, каквото е катедралата „Александър Невски“. В нашия репертоар ще включим най-големите хитове на фамилия Щраус, както и изненади, свързани с България" – посочи Петър Хосек – управляващ директор на Vienna Schonbrunn Orchestra.

Таня Джарова-Салустио е концертмайстор на Оркестъра на двореца Шьонбрун. Тя е родена в България и е завършила във Виена. „В различните държави подбираме репертоара благодарение на големия опит и според реакцията на публиката“ – посочи Таня Джарова.

Дворцовият оркестър на „Шьонбрун – Виена“ има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света.

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция в началото, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от местната публика.

Репертоарът на Оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

27.06.2022