Оперният певец Кирил Манолов получи „Златен пръстен на София“

Оперният певец Кирил Манолов, със световна кариера, получи от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, „Златен пръстен на София“, спечелен като част от Голямата награда на ХIV Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов". Международно жури с председател Александрина Милчева му я присъжда преди години, като тогава му е връчена само паричната част от наградата.

На камерната церемония по връчване на наградата присъстваха акад. Пламен Карталов, проф. Пламен Джуров, Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столична община.

Кирил Манолов е певец с множество награди и международно признание, покоряващ оперните сцени в целия свят. През 2010 г. той прави своя дебют в Германия с Фалстаф в нова продукция на едноименната Вердиева опера. Вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ го определя като "явление в културния живот, певец с плътен и мощен глас, но същевременно с мек и красив тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо сценично присъствие". Кирил Манолов е провъзгласен от маестро Рикардо Мути за "най-добрия Фалстаф на нашето време".

През 2019 г. е избран от слушателите на Българското национално радио за „Музикант на годината“.

16.12.2020