"Онова, което остава"

"ОНОВА, КОЕТО ОСТАВА"Италианският фотограф Алберто Гандолфо с изложба в София, разказваща историите на онези, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на системата или на мафията

от 06.06. до 07.07. – Галерия КО-ОП, бул. "Янко Сакъзов" № 17

 

На 19 юли 1992 г., точно два месеца след убийството на прокурора Джовани Фалконе, смъртта си в атентат намира и неговият колега и приятел Паоло Борселино. Легендарните магистрати остават символ на борбата срещу мафията и след смъртта си, защото живеят в паметта на близките си, които все още търсят истината и чакат наказания за виновните.

Историите на онези, които остават, разказва във фотографския си проект Алберто Гандолфо. Сред 11-те фоторазказа, които ще видим по време на изложбата му в София, е и историята на семейство Борселино, представена от брата на Паоло Борселино – Салваторе (на снимката). Освен нея експозицията “Онова, което остава” включва още емблематични случаи от Италия, свързани с престъпления на мафията, отказ от правосъдие, лекарски грешки, съмнителна смрът, потулени разследвания, корупция.

На откриването на изложбата на 6 юни от 18:30 в Галерия КО-ОП авторът лично ще представи фотографското си разследване, както и триезичната фотокнига към него.

Фотографът Алберто Гандолфо документира лица, влезли в новините като жертви на насилие. Авторът пресъздава историите така, все едно се случват в момента. Изложбата е вид фотографско свидетелство за развоя на събитията след техния медиен отзвук. Фотографът проследява развитието на случаите от времето, в което са отразени, до днешна дата. Той е убеден, че показването на лицата на жертвите на насилие или техните близки, е борба с несправедливостта, начин да се информира обществото и да се задейства промяната.

Алберто Гандолфо е роден през 1983 г. От малък е запленен от съвременното изкуство и фотографията. Занимава се основно с портретната фотография и се е обучавал при няколко световни имена в бранша. Има самостоятелни изложби и проекти и излага свои работи в колективни експозиции в Италия, Франция, Русия. Носител е на почетната награда MIFA за 2016 г. Алберто Гандолфо е създател и съосновател на фотоколектива Eglise в Палермо.

Заповядайте на откриването в Галерия КО-ОП на 6 юни от 18:30 ч.!

Публика ще има възможност да разгледа изложбата „Онова, което остава“ от 06 юни до 07 юли 2019 в Галерия КО-ОП, бул. "Янко Сакъзов" № 17.

Работно време: вторник – петък, 12:00 – 20:00 ч., събота – неделя, 10:00 – 20:00 ч.

Прилагаме допълнителна информация, както и подробности по темите и събитията, които ще се състоят по време на шестия фестивал "ФотоФабрика":

https://www.fotofabrika.org/bg

https://www.facebook.com/fotofabrika.festival

 

Шестият фестивал "ФотоФабрика" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

04.06.2019