Около 2000 деца от 12 детски градини и 5 столични общински училища ще бъдат включени в прегледи на очите

„Тази година очакваме да бъдат прегледани около 2000 деца от 12 детски градини и 5 столични общински училища. За мен в здравеопазването водещи са програмите за превенция и профилактика. Прегледите на очите на децата са една от шестте програми, които Столичната община подкрепя." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на инициативата „Усмихнати очи“.

"Много хора се обединихме зад настоящата кауза за по-здрави деца и за прегледи на очите" – каза също Фандъкова.

На 2 април в ДГ „Братя Мормареви" ще стартира инициативата за очни прегледи на деца „Усмихнати очи“ за очни прегледи. В рамките на инициативата през месеците април и май ще бъде извършен безплатен скринингов очен преглед на деца от 12 детски градини и учениците от I и II клас на 5 училища на територията на град София. Тестът е неинвазивен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

Партньори в инициативата са УМБАЛ „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Лайънс Клуб София „Св. Иван Рилски“, Национална мрежа за децата и най-голямата верига специализирани детски оптики в страната.

„При прегледите се концентрираме върху деца на 5 – 8-годишна възраст, защото, ако те имат мързеливо око, но се открие по-късно, почти е невъзможно да им се помогне. Проблемът може да доведе до слепота и се установява само с апаратура. Около 5% от малките имат мързеливо око. На място изследваме зрителната острота, рефракцията на очите на децата, установяваме дали имат кривогледство, дали имат нужда от очила. Прегледите се извършват с добре оборудван мобилен пункт, обстановката е предразполагаща и децата не се притесняват“ – казва доц. д-р Александър Оскар.

Съвместно със Столична община лекарите от УМБАЛ “Александровска” и с подкрепата на Организацията на евреите в България “Шалом” са прегледали над 5000 деца през последните 4 години на възраст 5 – 8 години. Приблизително 500 деца са консултирани допълнително в детски очен кабинет на "Александровска" болница. При 250 от децата е установено наличие на “мързеливо око”, което е наложило допълнително лечение в болницата.

02.04.2019