Официално закрихме Седмица на мобилността 2017 г., от утре започва Седмицата на спорта

Днес, от 10 ч. на Лятната сцена на Борисовата градина  се състоя официалното закриване на Европейската Седмица на мобилността. Сред официалните гости бяха зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов; зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева; председателят на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет и председател на инициативния комитет за провеждане Седмицата на мобилността Екатерина Йорданова; зам.-кметът по транспорта към Столична община Евгени Крусев; общинските съветници Ивелина Джартова и Силвия Христова, Цветан Цолов и Даниела Златкова от инициативния комитет за провеждане  седмицата на мобилността; посланикът на Кралство Дания; председателят на "Национална велосипедна асоциация"  Евгений Апостолов.

Приветствия към столичани, гости и участници поднесоха Екатерина Йорданова  - председател на Постоянна комисия по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет; Сьорен Якобсен - посланик на Кралство Дания; Евгени Крусев – зам.-кмет направление „Транспорт и транспортни комуникации“; Ваня Колева - зам.-министър на младежта и спорта и Боб Худблуд – професионален велосипедист от отбора на Novo Nordisk за борба с диабета.

Екатерина Йорданова направи обобщение на духа на седмицата: „Това беше една голяма седмица на споделени каузи и събития, която ни научи, че ако работим в името на добра кауза ЗАЕДНО стигаме не просто по-далеч, а навсякъде, където поискаме! През цялото време различни кампании споделяха пространството и се обогатяваха по чудесен начин. Заедно общини, транспортни дружества, НПО-та, компании и граждани се учехме да променяме навиците си на движение, и да  създаваме нови.“

„Нека от днес нататък правим още и все по-смели крачки напред. Заедно. Към повече споделено време и движение. Към по-здравословен начин на живот и повече спортуване. Към една по-чиста и полезна за града ни и самите нас мобилост.“ - завърши Екатерина Йорданова и символично предаде щафетата от завършващата Европейска седмица на мобилността към започващата Европейска седмица на спорта, като връчи на зам.-министър Ваня Колева брандирана тениска на седмицата.

Като връзка между устойчивата градска мобилност и спорта, пак от Лятната сцена стартира велопоход „Заедно с велосипед“. Това бе финалното събитие от Седмицата на мобилността, организирано от Център за градска мобилност, Столична община и Посолство на Кралство Дания. Освен стотиците столичани – любители на колоезденето и спорта, във велопохода се включиха зам.министърът на младежта и спорта Ваня Колева; зам.-кметът по транспорта към Столична община Евгени Крусев; представители на Центъра за градска мобилност и Столичен инспекторат, общински съветник Силвия Христова със семейството си, кметът на район Студентски Димитър Дилчев и зам. кметът Ивелина Джартова; експерти от Столична община и общински дружества. В обиколката взеха участие и някои от професионалните велосипедисти от Novo Nordisk в подкрепа на спорта и здравословния начин на живот. Всички заедно изминаха близо 13 км от „Борисовата градина“, през Ловния парк, до Южен парк и обратно до Борисова градина.

Връчени бяха грамоти на всички, участвали в организацията и провеждането на Европейската седмица на мобилността. Обявен беше стартът на инициативата „Награди за корпоративно партньорство в обществения транспорт“

Drag Bicycles предоставиха на столичани, които дойдоха без велосипед, но искаха да се раздвижат, възможността да разглеждат и тестват велосипеди. Имаше и работилница, която показваше как да се грижим за колелото си. За всички, които нямаха възможност да се включат във велопохода, на Лятната сцена беше подготвена богата и забавна програма, която подготви прехода от Седмицата на мобилността към Седмицата на спорта. Имаше зумба танци, йога практика и образователни игри по безопасност на движението за най-малките, много от които дойдоха на празника с колела или тротинетки. Информационни щандове на проекти за устойчива мобилност на Столична община, „Център за градска мобилност“ ЕАД и други организации и Информационен щанд на ТЕЛЕНОР с томбола.

И през последния ден от Седмицата на мобилността, от 11 до 15 ч. ретро трамваят вървеше по обичайния си маршрут, и беше домакин на  информационна кампания на тема „От „Европейска седмица на мобилността“ към „Европейска седмица на спорта“.

22.09.2017