Обучават персонала от ДГ № 187 "Жар птица" за работа с деца с диабет

Обучение на персонала на ДГ № 187 "Жар птица" за работа с деца с диабет се проведе днес в детското заведение. То се води от детския ендокринолог проф. д-р Мая Константинова, която запозна учителите и медицинските сестри в градината с основните правила при хранене, даване на лекарства и поставяне на инсулин на детето с диабет, без да се нарушава дневният му режим. Инициативата на Сдружение "Култура без граници" е подкрепена от Столична община и се провежда пилотно в детската градина в кв. "Красна поляна". 

"Лекции и обучение за работа с диабетици са провеждани и преди ковид пандемията с медицински сестри от общинските детски ясли, градини и училища. Те бяха организирани от дирекция "Здравеопазване" в Университетската Първа МБАЛ и всички участници ги определят като много полезни за хората, които работят с деца с диабет. В момента се обсъжда провеждането на нови такива обучения" – коментира зам.-кметът по финанси и здравеопазване г-н Дончо Барбалов.  

„Медицината днес напредва много бързо, все по-нови методи гарантират добър контрол над това хронично състояние. Ако има нещо, което ни липсва, е обучението – на децата, техните семейства и учители. Обучението е един от начините хората, обществото да разберат, че диабетът не е страшен, не е присъда, а е едно хронично заболяване, което не прави тези деца по-различни от връстниците им“ – коментира председателят на сдружение "Култура без граници" Росица Пандова, която е и майка на дете с диабет.

 

18.11.2021