Общо 234 снегорина трябва да са в готовност в София за зимно почистване

"По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на готовността за зимно почистване на една от фирмите. От 23 октомври започнаха проверки на готовността за зимно почистване. Проверките се извършват от екипи на Столичния инспекторат. София е разделена на 8 зони, отделно от това са зони за общинските пътища и част от републиканската пътна мрежа, за която отговаря Столична община.

Кметът Фандъкова уточни, че фирмите разполагат с 53 снегорина за територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища.

В различните райони на града са определени 68 местостоянки, където ще бъдат разположени първоначално снегорини за реакция при снеговалеж.

"Санкциите, които са заложени, са сериозни" – каза кметът Фандъкова. Тя припомни, че за миналия зимен сезон са наложени санкции в размер на над 3.5 млн. лв. за некачествено почистване. Контролната дейност се осъществява от Столичен инспекторат.

Съгласно изискванията на Техническите спецификации спирките на градския транспорт, подходите към подлези и метростанции, тротоарите около болници, детски градини, детски ясли и училища следва да бъдат почистени до 7,30 ч. Когато снеговалежът е в следобедните часове, до 19,30 ч. за деня. За всеки брой непочистена спирка санкцията е 2000 лв.

Непочистени площади, тротоари, подходи към подлези и метростанции, пешеходни пътеки санкцията е за всеки 100 кв. м – 1000 лв.

Ангажимент на собствениците на сгради е да почистят тротоарите пред своите сгради.

Кметът Фандъкова посочи, че в организацията на работа по почистването на града е проучван и ползван опита на Виена. При посещението ѝ в австрийската столица е била представена технология за предварителна обработка с използването на воден разтвор, което се предвижда да бъде пилотно проучено.

 

24.10.2018