Честит Бабинден!

Честит Бабинден!  

Денят на родилната помощ, или Бабинден по народному, е най-усмихнатият празник. Затова и народът ни го отбелязва два пъти: на 21 януари по стар стил и на 8 януари – по нов. Но благодарността към всички медици и специалисти, акушерки, гинеколози, неонатолози, които помагат за раждането на новия живот, е всекидневна. Благодарим за неумория труд и професионализъм!

В двете общински АГ болници, Първа САГБАЛ "Света София" и Втора САГБАЛ "Шейново", от началото на тази година до днес са се родили общо 247 деца. Само тази сутрин в "Св. София" проплакаха 7 бебета, а в "Шейново" – 3. 

През миналата година в двете болници се появиха на бял свят общо 4641 столичанчета.   

На Бабинден, по нов стил – 8 януари т.г., се роди и 23-ото дете, заченато с финансовата помощ на Донорската "Инвитро" програма на Столична община. Шеста година поред СО подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". В бюджета на София се предвиждат по 70 000 лв. годишно за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки. 

Честит Ден на родилната помощ! Честит Бабинден! 


  

На снимката: В Първа АГ болница "Св. София" по традиция празникът беше отбелязан с измиване ръцете на акушерите и гинеколозите, които помагат  децата ни да идват на бял свят.  

 

 

21.01.2021