Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия подпомага приоритетно кредитирането на жените предприемачи

"В София Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии. Те формират 5,7% от икономиката ни. В София броят на заетите лица е над 700 000, а коефициентът на икономически активните лица е 62,1% и е най-висок за цялата страна. Съотношението между мъжете и жените е 50 на 50. Това показват данните от проучване на Столичната агенция за инвестиции. Добре образованите и иновативни личности са в основата на успеха на редица IT компании." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Глобален форум на жените лидери „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“ в присъствието на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, председателя на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че приоритет е образованието и развитието на уменията.

Заедно със Съвета на жените в бизнеса и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова се организира Лидерската академия, която привлича все повече от дамите от бизнеса. В курсовете на академията се развиват мениджърските умения за успешни ръководители.

По данни от 2017 г. на Министерството на труда и социалната политика и НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%.   Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е над 60 на сто. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Кметът Фандъкова посочи, че чрез Общинската агенция за инвестиции стимулираме партньорства с други европейски градове – вече има създадено с Лондон и предстои сътрудничество с Виена. Столичната община работи и чрез други свои структури и програми за развитие и подкрепа на жените предприемачи.

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия подпомага приоритетно кредитирането на жените предприемачи при равни други финансови условия. Само през миналата година сумата на гаранционния ангажимент към жени предприемачи от София е 507 286 лева, а сумата на кредитите към тях е близо 1.5 млн. лева. Заедно, в партньорство, Общинският гаранционен фонд и банка ДСК стартираха Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия. По новата гаранционна схема също ще се насърчава участието на жени предприемачи в столицата.

По програма „Европа“ на Столична община, която подпомага реализирането на европейски инициативи и проекти на гражданския сектор в партньорство с местната власт, са финансирани редица инициативи, свързани с жените.

Подкрепата за дигиталните технологии, развитието на иновативни проекти и стартиращи предприятия стимулира икономиката.

04.06.2018