Обръщение от Общински съвет по наркотични вещества по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

ОБРЪЩЕНИЕ

ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА – ГР. СОФИЯ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
 

По идея на Генералната асамблея на ООН през ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Всяка година по пътищата на света загиват над 1,2 милиона души. От началото на т.г. в България при пътнотранспортни произшествия са загинали повече от 556 души, ранените са хиляди, някои от тях са трайно инвалидизирани.

Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от култура на пътя. Пътнотранспортните инциденти са водеща причина за смъртност сред младите хора на възраст между 15 и 29 години в световен мащаб. Значителен дял от инцидентите с млади хора са причинени при шофиране след употреба на наркотични вещества. А комбинацията между алкохол и психоактивни вещества  е изключително опасна за всички участници в движението.

Част от мерките за подобряване на движението по пътищата е строгото прилагане на законовите и подзаконови актове от страна на държавните и общински институции и служби, както и спазването им от гражданското общество.

Изразяваме нашата благодарност към медиците, пътните полицаи, психолозите, пожарникарите, към всички, които всеки ден спасяват човешки животи и помагат на пострадали при пътнотранспортни произшествия.

Да отдадем почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия и изкажем нашата съпричастност към техните семейства!
 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА – ГР. СОФИЯ

16.11.2017