Обявиха стипендиантите на Националния конкурс „С усилия към звездите“ за 2018 година

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Комисията по образование наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева присъстваха на обявяването на победителите в  Националния конкурс „С усилия към звездите“ 2018 година. Инициативата се провежда за първа година. Проектът е на фондация "Културни перспективи“, като идеята е на твореца Ина Кънчева. Столичната община е партньор на инициативата като осигурява стипендията в област „Визуални изкуства“. Първите стипендианти са: Радослав Нинов – Руди в област „Визуални изкуства“, Александър Габровски и Йонна Елми в област „Литература“, в област „Музика“ – Стефани Кръстева, в област „Танц“ – Стефани Ханджийска и в област „Театър/Пърформънс“ – Емона Илиева, Констанца Гецова и Надя Керанова.

По време на събитието кметът на София Фандъкова поздрави първите стипендианти и благодари на менторите, изявените български творци и артисти Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев за това, че отделят от времето си, за да дадат от творческата си енергия и да споделят опита си с младите хора.

„Вече 11 години работи столична Програма „Култура“, която подкрепя културни проекти, свързани със съвременното изкуство. Столичната община предоставя една от стипендиите в областта на визуалните изкуства“ – припомни столичният кмет. „За нас е много важно, че младите артисти ще създадат творби, които ще бъдат изложени в  пространствата на нашия град. Ние обновяваме и създаваме нови пешеходни пространства, но без вашето изкуство, те ще останат само скучни места за преминаване“ – сподели с младите артисти кметът Фандъкова . 

Кандидатстването за второто издание на конкурса ще бъде възможно между 24 май и 1 септември 2019 г., а победителите по традиция ще бъдат обявени в навечерието на Деня на будителите.


 

31.10.2018