Нови микробуси осигуряват транспорт за трудноподвижни хора

"От днес заменяме старите микробуси за обслужване на трудноподвижни хора с нови с екостандарт ЕВРО 6." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Микробусите бяха представени в присъствието на зам.-кметовете Албена Атанасова, Дончо Барбалов и директора на дирекция „Транспорт“ Иван Николов.

Новите микробуси са климатизирани, оборудвани с платформи и GPS устройства за контрол на движението.

"Предвиждаме да разширим капацитета с още 8 превозни средства – каза също кметът. – Столична община разполага със специализирано звено с диспечер, който приема заявки и шофьори, които помагат при качване и слизане. Средно 644 човека на месец ползват услугата. Удължихме работното им време по искане на организациите на хората в неравностойно положение – от 6 сутринта до 23 ч. вечерта, включително и празничните дни. Цената на превоза е 1 лв. Заявки се правят до 12 чàса преди ползването и колата се изпраща на адреса."

"Повече от 10 г. Столична община предлага специализираната услуга за придвижване от дома до мястото, където трудноподвижните хора трябва да отидат – работа, медицински услуги или културни събития, за да имат активен живот" – посочи също кметът Фандъкова.

Новите микробуси са закупени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ с участието на 20 столични района.


Фотограф: Веселина Христова


 

07.01.2019