Нови 9 общински фонда за местно развитие, инспирирани от Фонда за иновации на Столична община

9 общински фонда за местно развитие са резултатът от проект на Фондация „Агора“, финансиран от Фондация „Америка за България", който стартира преди 4 години и бе инспириран от Фонда за иновации в културата, създаден през 2013 г. от Столична община (Асоциация за развитие на София) с активната подкрепа на Йорданка Фандъкова.

На 4 и 5 юни кметове и представители на 9-те общини са в София, за да споделят опит и предизвикателства в процеса на създаване на общинските фондове. „В началото гласувахме 30 000 лева за финансиране на проекти, но те се оказаха, че са толкова добри, и сумата бе увеличена на 42 000 лева“ – сподели Петър Паунов, кмет на Кюстендил. „Кога започваме?“ – попитал Златко Живков, кмет на Монтана, когато Емилия Лисичкова, директор на Фондация „Агора“ представила инициативата. Опит бе споделен от общините Лясковец, Пещера, Свиленград, Бойчиновци, Дряново.

Асоциация за развитие на София бе партньор и подкрепяше проекта на Фондация "Агора" през изминалите 4 години, защото такива инициативи развихрят гражданската енергия и в най-малките населени места. Фондът за иновации на Столична община стана 2 пъти добра европейска практика на Европейската комисия, а сега вече има приятели и партньори в цяла България.

05.06.2019