Нови 220 електронни табла се поставят на спирки в София

"Новите табла се монтират на спирки, на които съществуващите са амортизирани и технически остарели, както и на спирки, на които до момента не е имало електронни табла. С новите 220 табла, електронните табла в София  стават общо 1250 и по този начин ще бъдат обхванати всички спирки, които се ползват от голям брой пътници."  Това каза зам.-кметът Евгени Крусев при монтажа на първото от тях на спирката на бул. „Дондуков“ при Софийската опера. Таблата са снабдени с 4G-симкарта и с модем, за да имат  връзка в реално време с Центъра за управление на трафика на градския транспорт и с диспечерския център. Електронните информационни табла ще показват вида на превозното средство, реализиран със специално предвиден за целта символ или буквите – „ТМ“, „ТБ“ и „А“ за съответните видове транспортни средства, номера на маршрутната линия, крайната спирка от маршрута на линията и минутите до пристигане на спирката на съответното превозното средство. Информационният дисплей ще показва дигитален часовник за точното време и температурата в момента.

Всички табла са  оборудвани с устройство за гласово оповестяване на информацията за всяка маршрутна линия с оглед на осигуряване на достъпност до градския транспорт на незрящи хора и хора с нарушено зрение.

30% от всички 220 броя електронни информационни табла ще се зареждат  посредством фотоволтаична инсталация(солар).

Основното предимство на новите табла е, че освен информация за пристигане на превозните средства диспечерът може да подава и  друга информация до пътниците, свързана с трафика като възникнали аварии, затворени улици и булеварди. "До началото на декември планираме всичките 220 табла да бъдат монтирани, а настилките около тях възстановени" – каза още Евгени Крусев.

На 6 от спирките, разположени на основни локации на територията на Столична община, с голям пътникопоток и преминаващи повече от 7 превозни средства,  ще бъдат монтирани табла с пълнометричен дисплей.

Електронните информационни табла се монтират  в изпълнение на проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

 

 

26.10.2018